RICK SHEA – LOVE & DESPERATION

Hij speelde mee op platen van de formaties ‘I See Hawks In L.A.’ en ‘R.E.M.’ en hij was lid van de begeleidingsband van Chris Gaffney en van ‘The Cold Hard Facts’ en Dave Alvin’s groep ‘Guilty Men’. Maar de 67-jarige Amerikaanse singer-songwriter Rick Shea uit San Bernardino, Californië heeft ook een rijke solocarrière uitgebouwd in de voorbije veertig jaar waarin hij ook de frontman werd van zijn eigen band ‘The Losin’ End’. Zo debuteerde hij in 1989 met het soloalbum “Outside Of Nashville” waarna nog tien andere soloplaten volgden met “The Town Where I Live” uit 2017 als laatste in de rij.

Aan die serie albums kan nu echter een splinternieuw exemplaar toegevoegd worden met het twaalf zelfgecomponeerde folk- en countrytracks tellende album “Love & Desperation”. Rick Shea speelt op deze nummers zelf op elektrische en akoestische gitaar, steelgitaar, mandoline en dobro. Voor de overige instrumentatie kon hij een beroep doen op accordeonist en Hammond B3-orgelspeler Phil Parlapiano, Jeff Turmes op saxofoon en basgitaar, Dave Hall en Steve Nelson op basgitaar bij enkele tracks, drummer Shawn Nourse en violist Jim Shirey voor de song “She Sang Of The Earth”.

Verder speelde Skip Edwards op knoppenaccordeon en Vox-orgel bij het Tex-Mex-nummer “Juanita (Why Are You So Mean?)” en hanteerde David Jackson het accordeon bij de cajunsong “Big Rain Is Comin’ Mama”. Voor het albumafsluitende mandoline- en accordeonnummer “Texas Lawyer” dat al voor de derde keer op een Rick Shea-album staat werden Probyn Gregory op trompet en singer-songwriter Dan Navarro voor harmony vocals in de Californische opnamestudio binnengeloodst.

Twee tracks waar we het nog niet over hebben gehad krijgt u ter kennismaking met deze nieuwe Rick Shea-cd op de video’s mee: eerst “The World’s Gone Crazy” en daarna een audiovideo van de prachtige ballad “A Tenderhearted Love” die hij voor zijn vrouw schreef. Uit het lijstje van de gastmuzikanten en de hierboven reeds vermelde songs heeft u zeker al kunnen opmaken dat er bij diverse songs van Rick Shea een bijzondere plek gereserveerd wordt voor het accordeon.

Dat is al meteen het geval bij het swingende openingsnummer “Blues Stop Knockin’ At My Door”, de enige gecoverde song op deze plaat met een knappe versie van deze in 1957 door swamprocker Al Ferrier gecomponeerde song. Ook heerlijk luisteren is het naar het sfeervolle “Mystic Canyon”, de enige instrumentale track op dit album met Rick Shea op akoestische gitaar en dobro in de hoofdrol.

U heeft in deze recensie kunnen lezen over folk, country, blues, cajun en Tex-Mex. Het geeft de grote diversiteit aan die Rick Shea hanteert bij het componeren en spelen van zijn liedjes. Het maakt van het nieuwe album “Love & Desperation” een schitterend en aangenaam beluisterbaar document van een artiest die in zijn leven al vaak bewezen heeft dat hij een kei is in het songschrijven en nog meer in het brengen van zijn liedjes tijdens de vele live optredens die hij nog steeds in Californië mag doen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tres Pescadores Records

video